Neplněné
Spaghetti: špagety
Spaghettini: velmi tenké špagety
Bucatini: dlouhé špagety, uvnitř duté
Maccheroni: široké roury (případně zahnuté – „kolínka“)
Mafaldine: široké nudle s vlnovým zakončením
Linguine: tenké, placaté špagety
Fettuccine: široké nudle (širší než tagliatelle)
Tagliatelle: široké nudle
Pappardelle: do klubíček stočené asi 1 cm široké nudle
Penne: široké kratší rourky se zkosenými konci, nazývané též makaronky
Pizzoccheri: rovné nudle z 80 % pohankové mouky
Rigatoni: podobné penne, jen delší a s rovnými konci
Lasagne: asi 2,5 cm široké a 8 cm dlouhé těstovinové pláty
Farfalle: těstoviny ve tvaru mašliček – motýlků
Fusilli: vřetena
Gemelli: stočené, užší než Fusilli
Gnocchi: ve skutečnosti nepatří mezi těstoviny, kvůli jejich způsobu přípravy. Jsou z bramborového těsta a jde tudíž o druh knedlíku
Radiatori: tvar noků s žebrování
Cannelloni: těstovinové trubičky, které se plní sýrem, špenátem apod.
Orecchiette: těstoviny ve tvaru 'oušek'
Cavatelli: asi tři centimetry dlouhé těstoviny
Casarecce: domácí těstoviny svinuté do tvaru písmene S
Rotelle: těstoviny ve tvaru kola od vozu
Spätzle: špecle